top of page

ВАШИЯТ КОМЕНТАР Е ОБРАТНАТА ВРЪЗКА КОЯТО ТЪРСИМ

Представяме ви Мария Пириллис

Нашата традиция, да представяме пред аудиторията на ARTCONTESTOR големия победител от приключил конкурс е отражение на разбирането ни, че всяка картина е ценна с историята която стои зад нея и автора й.


Какво ни сподели Мария Пириллис, голям победител в конкурс "Горски създания"?


Казвам се Мария Димитра Константину Пириллис. На 13 години съм. Живея в град Благоевград и уча в Осмо СУ “Арсени Костенцев”.

От малка, като всяко дете, рисувам, но от началото на 5ти клас бих могла да кажа, че започнах да се занимавам по-сериозно и да се развивам с по-бързи темпове.


И тук, държа да спомена, че нямаше да бъда това, което съм днес, ако не беше моята прекрасна учителка по изобразително изкуство г-жа Мариела Тренчева. Тя и до днес ме насърчава, мотивира, усъвършенства и силно допринася за развитието ми по пътя на изкуството. Благодаря Ви, г-жо Тренчева!


Изкуството не винаги ме успокоява, нито пък ми действа като терапия. Причината е, че бих могла да се самоопределя като доста самокритична и често нямам спокойствие, докато не завърша определена рисунка до желания резултат. От друга страна, когато завърша творба и хората я харесат, удоволствието ми е огромно. Харесвам начина, по който творбата им въздейства, силните чувства, които поражда у тях и възхитата в погледите им. Чувството е окриляващо. След всяка нова творба се  мотивирам да продължавам напред.

През годините съм имала доста отличия в конкурси за детска рисунка. Ето някои от тях:

·      първо място за компютърна рисунка в националното състезание  “ИТ Знайко” на 8 години

·      големият победител в областно състезание за компютърна рисунка “ИТ Чуден свят” на 8 години

·      първо място в националния конкурс “Водата и Земята” ,      организиран от музей на водата, Благоевград на 9 години

·      първо място в конкурс за детска рисунка, организиран от община Благоевград – “Моята мечта”, на 12 години

·      второ място в областния конкурс, организиран от РУО Благоевград, на тема “Ние, COVID-19 и природата” на 10 години

·      поощрение в XXII национален ученически празник – “За хляба наш” на 10 години

·      поощрение в X международно бианале за детска рисунка в 3та възрастова група на 12 години

·      второ място в конкурс, организиран от Artcontestor, на тема „Дъжд“ на 12 години

·      четвърто място на национален кръг на националното състезание по изобразително изкуство, организирано от МОН - “Лаборатория за изкуство”, 6 клас

·      отличие в категория “Коледна Ная ” в националния конкурс за кукли “В очакване на Коледа”


Освен изобразителното изкуство смело мога да кажа, че се развивам доста успешно и в други области. Гордо мога да се нарека двукратен национален шампион по компютърно програмиране в националното състезание “ИТ Знайко” в 5ти и 6ти клас.

Имам и отличия в областни кръгове от олимпиади по Български език и Литература, История, География, както и две четвърти места на националното състезание “Ключът на музиката”.

Проявявам интерес и в свиренето на инструмент, като за момента съм  съсредоточена върху пианото. Сама вече мога да чета ноти и да свиря прости мелодии, но без наличието на учител  по пиано.

От малка танцувам, а отскоро съм се насочила към спортните танци. В момента съм спортист към клуба по спортни танци “Импулс”, Благоевград в двойка заедно с моя по-голям брат.Все пак моето призвание остава изобразителното изкуство. Миналата година направих една рисунка и я подарих за спомен на учителката ми по български език и литература, която искрено обичам и уважавам,  малко преди да се пенсионира. Темата беше “Малкият принц”, тъй като наскоро бяхме изучавали това произведение. По-късно от учителката си разбрах, че е закачила рисунката ми, поставена в рамка, на видно място в дома си.

Comments


bottom of page