top of page

ВАШИЯТ КОМЕНТАР Е ОБРАТНАТА ВРЪЗКА КОЯТО ТЪРСИМ

One Architecture Week 2016 с осем работилници за деца


Деветото издание на фестивала за съвременна архитектура и градска среда One Architecture Week (30.09-10.10.2016) са подготвили изключително интересна програма за деца. Тя включва осем работилници, в които най-малките ще могат да се запознаят отблизо с графити изкуството, архитектурата, градската среда, рисуването върху различни материали, разбирането за публично пространство. Работилниците са със свободен вход и с преварително записване. Куратор на детската програма е Магдалина Ръжева.

STREET ART FEST ЗА ДЕЦА предоставя възможност на деца и подрастващи в две възрастови групи - 7-13 години и 14-20 години да се запознаят отблизо с графити изкуството и да придобият умения за създаване на графити надпис със спрей в четири сесии. Ще бъдат разгледани основни компоненти при изграждането на буквите - композиция, структура, обем и цветно изграждане.

Работилницата е част и от Street Art Fest Пловдив. Организира се от Street Art Fest и от Творческо Ателие “Сетива“.

Повече информация: http://onearchitectureweek.com/program/#1456.

БАУМИТ ЦВЕТНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА е цветна работилница на Baumit и се очертава една от атракциите

пред Халето на Тракия - основната локация на фестивала тази година. С бои, направени по цветните тоналности Life на Баумит за фасада, децата ще имат възможност да съчетават своите любими цветове върху бетонни фигурки.

Повече информация: http://onearchitectureweek.com/program/#1484.

ДЕЦА МЕЧТАЯТ ГРАД е работилница за деца на възраст 7-14 години, в която ще се създават колажи върху черно-бели фотографии на панелни блокове. Рисувайки и добавяйки зеленина, малките граждани ще представят свои решения за визията на панелните ни квартали, придавайки им повече приветливост, уют, красота и най-вече цвят. Идеята на работилницата е да погледнем през детските очи и да видим как би могъл да изглежда нашият град.

Повече информация: http://onearchitectureweek.com/program/#1252.

В работилницата ДЕЦАТА И ТЯХНОТО ПУБЛИЧНО ПРОСТРАНСТВО деца на възраст 8-14 г. ще си отговорят на въпроса какво е публично пространство и може ли то да е в синхрон с техните нужди и желания. В началото ще се включат в изследователска експедиция на квартала, откривайки различни скрити улички и тайни пространства, а после, след кратка почивка за пикник, заедно ще създадат макет на познатите им вече между-блокови пространства, но погледнати през детския поглед. Ще работят с различни рециклирани материали. Работилницата е организирана от “Де-архитектура” (Румъния) и техните български партньори от “Детска архитектурна работилница”. Гидове в работилницата ще са децата от 6-ти (а вече 7-ми) клас на СУ „Свети Софроний Врачански”, участвали в пилотния проект “Градски познания”.

Повече информация: http://onearchitectureweek.com/program/#1248.

Работилницата с тема Намисли си град за деца от 5 до 12 години ще търси отговор на въпросите “Какъв град виждаш през прозореца? Харесва ли ти? Ти как би го измислил? Какъв е пътят от блокчето за рисуване до блока, в който живееш? Какво според теб е най-важното в един дом, за да може в него да се живее добре?” Преди това Издателство Точица и Детска архитектурна работилница ще четат с деца “Блок No4” – книга за едно момче, което обича да променя наум света покрай себе си, да го изпълва с въжени мостове, лиани, тигри и дракони.

В НАРИСУВАЙ МИ СТЕНА деца в групи от 8 до 15 години ще изрисуват истинско училищно пано. Работилницата ще е вдъхновена от изрисуваната фасада на СОУ „Софроний Врачански”, гр. Пловдив.

Повече информация: http://onearchitectureweek.com/program/#1614.

ПРИКЛЮЧЕНСКА ПЛОЩАДКА ще даде възможност на децата с рециклирани материали да експериментират с различни форми и структури, добивайки познания за форма, устойчивост и композиция. Работилницата е организирана от Студио Прожектиране и Детска архитектурна работилница.

Повече информация: http://onearchitectureweek.com/program/#1454.

В ТЯЛО – ПРОСТРАНСТВО малките гости на ONE ARCHITECTURE WEEK на възраст 7-14 г. ще почувстват и изследват разнообразните връзки между човешкото тяло и пространствата, в които живеем. Ще научат какво представляват архитектурните чертежи и обозначения, изследвайки и измервайки специално начертания на земята типичен апартамент от квартал Тракия, в мащаб 1:1. Използвайки въжета и вестници, децата ще могат да създадат различни триизмерни пространства, с които да експериментират и изследват чрез телата си, добивайки познания за форма, мащаб и композиция. Работилницата е организирана от Детска архитектурна работилница

Повече информация: http://onearchitectureweek.com/program/#1455.

За ONE ARCHITECTURE WEEK 2016

Фестивалът се организира от Фондация „Едно за Култура и Изкуства" с подкрепата на Община Пловдив, "Фондация Америка за България" и спонсори

Институционални партньори са Creative Industries Fund, Полски институт София, Френски институт София, Посолство на САЩ в София, Посолство на Австрия в София, Посолство на Дания в София, EU JAPAN FEST, Посолство на Германия в София, Румънски културен институт, Посолство на Белгия в София, Институт Сервантес София, Национален фонд Култура, Гьоте институт, Румънска камара на архитектите.

Подробности за програмата на фестивала и форума с 16 лектори, както и голям ресурс от статии по темата за панелните квартали у нас и по света можете да следите в сайта на фестивала.

Facebook страницата на фестивала е тук.

За детайли от програмата и запитвания за интервюта:

Зорница Миткова

PR Manager

ONE ARCHTECTURE WEEK 2016

+359 884 511 612

zornitsa@edno.bg

bottom of page