top of page

ВАШИЯТ КОМЕНТАР Е ОБРАТНАТА ВРЪЗКА КОЯТО ТЪРСИМ

ARTCONTESTOR - най-сетне разкрити_1


В дните до Коледа, ще разкрием някои любопитни моменти от историята на ARTCONTESTOR.

Как възникна идеята, какво ни вълнуваше и през какви предизвикателства преминахме... приказката ни е чудесна и се радваме, че е написана заедно с вас. Съвсем различни събития се оказаха неочаквано обвързани в едно цяло.

Въпреки, че ARTCONTESTOR тръгна онлайн през 2014г., идеята се зароди една година по-рано.

През 2013г. по-голямата ни дъщеря Ивана, участва в конкурса "Обичаме България". Рисунката й на чипровски килим, спечели бронзова грамота. Ние като родители, останахме много впечатлени от признанието за дъщеря ни, но също и от вълненията които предизвика възможността за изява. Превърнахме се в консуматори на мотивацията създадена от организаторите.

През 2013г. се получи натрупване на събития които ни показаха, колко е необходима за децата възможността за изява.

Другата ни дъщеря, Плами, спечели втора награда за рисунката си в конкурса "Не на цигарите".

Награждаването и партито бяха в София, но това не ни разколеба да пътуваме до там и да присъстваме.

Тези събития запалиха пламъка на идеята. Показаха ни, че за осъществяването й, можем да заменим големия бюждет и подкрепата на силна организация с креативност и отдаденост.

Въпреки това, 2013-та все още имаше какво да добави, а твърдото решение да реализираме проекта, очакваше своя Рубикон...

(следва продължение...)

Послепис:

Всичко което се харчи за образованието и възпитанието на децата е ИНВЕСТИЦИЯ а не разход.

Наскоро, разхождайки се по занаятчийската улица на Велико Търново наричана "Самоводска чаршия", попаднахме на тъкачната работилничка на Миглена.

Разглеждайки становете и чергите, осъзнах, че това е същият ръчен труд, който вместо да отпадне, се очертава в бъдеще всъщност да става още по-ценен.

Ние самите имаме художествена галерия и сме наясно с подценената стойност на изкуството в България. Това е проблем за творците, но от друга страна е възможност за възползване на всички които го осъзнават.

Когато художниците рисуват, обикновенно те пресъздават нещо съществуващо. Припомняйки си вълненията на нашата дъщеря за чипровския килим, аз видях възможност, нещо създадено по обща представа и несъществуващо, да стане реално.

Попитах Миглена, дали може да направи черга по рисунката на Ивана.

И тогава получих леко засрамващ отговор:

МЧ: Да, но едното е килим а другото е черга и технологията на производство на чергата е съвсем различна от тази на килима. Затова и крайният резултат върху чергата няма да е копие на оригинала от рисунката...

По някога, човек не се замисля над явни неща които дори и знае :)

ТК: Е добре! А може ли да направиш черга която е "вдъхновена" от дадена рисунка на килим?

Нямаше как да се откажа, защото цените в работилницата, ми се струваха доста добри, цветовете омагьосваха а доставката и заплащането чрез куриерска фирма се оказаха много удобни.

И така се получи и нашия коледен подарък за дъщеря ни. Тя разбра, че принадената стойност е нещо съвсем различно от себестойността или платената цена защото чергата е:

- ръчно изтъкана и единствена;

- направена за нея и по неин модел;

- изтъкана по модел на килим;

- изтъкана по модел на рисунка от събитие вдъхновило появата на ARTCONTESTOR.

Comments


bottom of page