top of page

ВАШИЯТ КОМЕНТАР Е ОБРАТНАТА ВРЪЗКА КОЯТО ТЪРСИМ

Google ARTweekend


ARTweekend, 19-20 октомври, 2019г. Замислен да бъде основа за подкрепа на индивидуална инициативност на хората на изкуството изявена по колективен начин.

Въпреки, че през последните седмици, положихме много усилия, за да популяризираме името ARTweekend, то не е запазена или защитена наша марка. В международен план, при едно съвсем лесно търсене, могат да се открият десетки събития носещи същото или подобни имена. В света на изкуството, арт уикендите отдавна са практикувани като срещи на публиката и хората на изкуството. Много градове притежаващи славата на световни арт центрове, имат art weekend, които в доста случаи си приличат по формат и съдържание, но всеки е уникален с ентусиазма на своите организатори.

Ако потърсите в Интернет събитие „art weekend“, ще получите резултати за Амстердам, Хавана, Лос Анджелис, Кенингстън и Челси, Мейфеър, Сао Паоло, Цюрих, Антверп, Маастрихт, Бостън, Масачузетс и кой ли още не... градове с утвърдени в изкуството имена, заедно с такива за които никой не е чувал. Опитайте, разглеждането на резултатите от списъка е много вълнуващо и зад всяко събитие, ще намерите много труд, креативност и отдаденост.

Какво не откриваме в Гугъл? Както и да комбинирате, думите арт и уикенд, те не правят асоциация с нито един български град. Това е много тъжно, особенно на фона на мнението за провинциализъм и недостиг на събития които да стимулират и развиват пазара на изкуството в България.

Всъщност, погледнато реално, кой град тук има достатъчен местен ресурс от творци, галерии и огромна оформена публика, така че едно такова събитие да предизвика отзвук на фурор и грандиозност? Може би един, два или най-много три града? Предполагаме, че такива мисли са обезкуражаващи, а евентуалната липса на възвръщаемост на вложени пари направо унищожава вероятността някой да се заеме с организацията и така художниците и галериите просто чакат по-доброто утре.

Разбира се има и един по-друг подход... Живота е нещо много хубаво и точно сега е времето което ни е дадено да действаме!

Ограничени сме в избора на град като място за ARTweekend?

-Тогава ще го направим за ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ! Поне!

Вложените средства няма да имат никаква възвръщаемост за нас?

-Тогава ще заместим инвестицията на пари с повече отдаденост, креативност и взаимодействие с участниците, за разлика от парите, това са неща които имат възвръщаемост и ние вече я получаваме!

bottom of page