top of page

ВАШИЯТ КОМЕНТАР Е ОБРАТНАТА ВРЪЗКА КОЯТО ТЪРСИМ

ARTCONTESTOR - най-сетне разкрити_2


В дните до Коледа, разкриваме някои любопитни моменти от историята на ARTCONTESTOR.

Как възникна идеята, какво ни вълнуваше и през какви предизвикателства преминахме... приказката ни е чудесна и се радваме, че е написана заедно с вас. Съвсем различни събития се оказаха неочаквано обвързани в едно цяло.

...продължение...

...2013-та беше годината в която започнахме участията си в изложения за галерии.

От първия път се оказа че направо "нагазваме в дълбокото" - галерия ГаласАрт кандидатствахме и бяхме одобрени за Cambridge City Art Fair.

Какво разбрахме?

Във Великобритания, арт изложенията са нещо съвсем обичайно. Има ги в Манчестър, Кембридж, Лондон, Ливърпул и на много други места. Това са проекти на предприемачи в изкуството, които ги осъществяват следвайки законите на бизнеса. Организира се рекламна кампания за привличане на участници, партньори и спонсори от местните общности, определя се бюджет с приходна и разходна част. Държавата не партнира на такива събития, а ако община е въвлечена, то това е в резултат от активното представяне на самите организатори.

Участието ни изправи пред много интересни предизвикателства. Оказа се, че осигуряването на сертификат за износ на картините от България, въобще не е най-странната формалност която трябва да преминем.

За щанда ни бяха необходими "План за безопасност" и застраховка, а логистиката до и в самата Великобритания ни позволиха да натрупаме опит и да разберем, че всъщност всичко е осъществимо.

Кембридж Сити Арт Феър ни показа че в изкуството също има предприемачество.

Претенциите държавата или общината да организират арт живота са непродуктивни.

Всяка идея е бизнес проект за който най-важна е отдадеността и креативността на създателите му.

Проекта трябва да носи едновременно удовлетвореност на създателите и полза за аудиторията към която е насочен.

Кембридж е заможен университетски град, което предопределя наличието на ценители на изкуството с пъстра автобиография. Те много добре разбираха, че въпреки популярността на града, той не е Лондон и гостуването на много столични и чужди художници и галерии е възможност от която трябва да се възползват.

Впечатлиха ни много детайли, на които може би друг не би обърнал внимание.

Местните колеги, бяха преди всичко отворени за разговори и ако имаше някаква резервираност, тя се изпаряваше веднага щом осъзнаеха че проблемите които стоят пред нас и пред тях са абсолютно едни и същи.

Натрапващата се идея, че арт живота и пазара на изкуството се оформят от частните предприемачи и от самите

творци а не от държава или общини и силното желание да върнем нещо на обществото в което живеем, ни помогнаха да осъзнаем, можем да подарим на бъгарските деца проект на който всъщност поне ние не знаем да има някъде еквивалент.

Какво се случи от ноември, 2013-та до физическото създаване и публикуване на ARTCONTESTOR?

(следва продължение...)

Comments


bottom of page